Je herkent het vast wel. Je start je bedrijf omdat je echt goed bent in wat je doet. Je bent er niet alleen goed in maar je wordt er ook heel blij van. Die allereerste factuur die op je rekening werd gestort : dat was een feestje waard! 

Dat feestje bleef alleen niet duren. Want er ging ook veel van die bankrekening weer af. Je kreeg plots belastingen op je dak waar je het bestaan niet van wist en je ontdekte op pijnlijke wijze dat sociale bijdragen niet blijven hangen op het minimum als je onderneming wat succesvoller wordt.

En zo kreeg dat succes waar je eigenlijk zo graag naar wou streven plots een wrange smaak.

Want voor jou werd een succesvol bedrijf vooral een bedrijf waar altijd maar meer van je inkomen afgestaan moet worden aan de belastingen, de sociale kas en lijkt het alsof jij altijd de laatste bent die van het succes ook effectief iets op de eigen bankrekening krijgt.

Je bent die financiële onrust beu. Je wil de zekerheid hebben dat het geld op je bankrekening ook genoeg is om alle verplichtingen te betalen. Maar je wil meer. Je wil een eigen loon, meer dan je in loondienst zou hebben. Je wil een opbouw voor je oude dag om het zelfstandigenpensioen te kunnen aanvullen. Bovendien wil je ook bewust beslissingen kunnen nemen. Kan je een personeelslid betalen? Kan je je marketing budget verhogen? Kan je die investering betalen?

Afgelopen jaren kwam deze financiële onrust bij ondernemers die we bij BoekhouderOnline begeleiden als hoofdreden naar voor als reden waarom ze ofwel weggingen bij hun huidige boekhouder of na jaren hun boekhouding zelf gedaan te hebben aan het overwegen waren om te stoppen. Als ondernemer vertel je een onzekerheid niet graag, zeker niet aan je boekhouder, iemand die zo'n fan van cijfertjes is. Net aan die persoon vertellen dat je geen inzicht in je geld hebt. Dat klinkt een beetje als falen.

Gelukkig kon ik hen na het gesprek met een ander gevoel weer verder laten ondernemen. Want ze zijn niet alleen . Honderden, misschien wel duizenden ondernemers overal ter wereld ervaren die zelfde onrust. Het is geen falen. Je bent als ondernemer niet geboren met een inzicht in het geld van je bedrijf. Met wat geluk begrijp je de basisbegrippen wel, maar wellicht heb je geen idee wat je precies opzij moet houden om je belastingen en sociale bijdragen te kunnen betalen. 

En dan komen er nog vraagstukken op je bord wanneer je begint te groeien met je bedrijf : 

  • kan ik uitbesteden?
  • kan ik iemand in dienst nemen?
  • kan ik mijn eigen loon optrekken?
  • hoeveel reserve heb ik voor als het fout gaat (- think - corona)


Enkele jaren geleden kwam er iets op mijn pad dat het basisprincipe dat ik zelf al jaren succesvol in mijn eigen onderneming toepaste om inzicht in mijn geld te behouden , concreet te maken voor ondernemers die niet van nature zo'n fan zijn van cijfers. 

Het systeem heet Profit First en is een eenvoudige manier om dankzij extra bankrekeningen de bestemming van hun geld meteen concreet te maken en zo dus rust te krijgen.

Ik doorliep de opleiding tot Profit First Professional en werd een van de eerste gecertificeerde in België. Ik hielp ondernemers om dit systeem in hun bedrijf in te zetten en kreeg niets anders dan positieve reacties terug. 

Toen ik echter keek naar wat ik in mijn bedrijf nog meer gebruikte om bewust te ondernemen én echt als een CFO (een financieel directeur) met mijn bedrijf , wou ik ook die stappen met deze ondernemers delen.

Ik ontwikkelde daarom een uniek online traject : Word je eigen CFO.

Speciaal voor jou ontwikkelde ik deze online training waarin ik je niet alleen de basis van het financieel inzicht dat je nu mist ga aanleren maar ook ga tonen hoe je met dat inzicht verder vooruit kan leren kijken.

Wat mag je verwachten in dit traject?

Je kan na je inschrijving en betaling meteen aan de slag met het traject. De online cursus is zodanig opgebouwd dat je de modules op jouw eigen tempo kan doorlopen.

Je krijgt bovendien een super mooi en handig werkboek bij deze cursus toegestuurd.

Ben jij klaar om je bedrijf naar een volgend leven te helpen en CFO van je eigen bedrijf te worden?

Je kan er je hier registreren en ontdekken hoe we jou ook kunnen verder helpen. 

Categories: Academy

Pin It on Pinterest