Over geld en geld besparen

Hoe we het ook draaien of keren : niet alles waar je geld aan uitgeeft, zijn ook effectief kosten.

Een van de grootste problemen die starters ervaren is het gebrek aan geld.

Om een gezonde succesvolle onderneming te kunnen uitbouwen én behouden is het beheersen van je uitgaven én het zorgen voor meer inkomsten de key to success.

Maar hoe begin je daar aan?

Onze allergrootste tip daarbij is keer op keer: zorg van bij het begin tussen een duidelijke scheiding van je privé uitgaven en je zakelijke uitgaven.

Hoewel het geen verplichting is om bij een eenmanszaak de bankrekening mee in de boekhouding te verwerken, doen wij dat in onze boekhoudsoftware Yuki wel. Voor iedereen trouwens , btw-plichtig of niet, bijberoep op hoofdberoep : iedere onderneming wordt even compleet behandeld.


Wat loopt vaak mis?

Door geen duidelijk onderscheid te maken tussen je privé en beroepsmatige uitgaven weet je als ondernemer ook niet goed hoe 'goed' of 'slecht' je bedrijf het eigenlijk doet.


Hoe lossen we dit eenvoudig op?

Net doordat elke uitgave van de zakelijke rekening ook onder de ogen van 'de boekhouder' komt, gaan ondernemers ook bewuster die scheiding tussen privé en zakelijke rekening aanhouden.

Koop je met de zakelijke bankrekening een nieuw paar schoenen en komt er geen factuurtje binnen in Yuki , dan zij wij er met onze vraag om even toe te lichten wat die aankoop precies inhoudt.

Om dit te vermijden , betaal je dus je privé uitgaven gewoon netjes met je privé bankrekening en schrijf je maandelijks naar jezelf vanuit je onderneming ook gewoon een loon over om al die persoonlijke uitgaven van te kunnen betalen.

Heb jij ook nood aan meer duidelijke structuur in je bedrijf en wil je netjes de onderneming en je privé gescheiden houden?

Onthoud dan volgende gouden regels:

  1. Gebruik je zakelijke visa of mastercard alleen voor beroepsmatige uitgaven
  2. Zorg dat je voor elke uitgave van de zakelijke rekening een bewijs hebt (ticket, factuur,...)
  3. Privé aankopen betaal je privé van een loon dat je jezelf overschrijft van de zakelijke naar de privé rekening.
  4. Is er nog niet genoeg geld om jezelf een loon te kunnen overschrijven ? Trap dan niet in de val om je privékosten met je zakelijke rekening te betalen, want zo gaat het loon er ook nooit kunnen komen. Sleutel aan iets anders (meer omzet? minder nice-to-have kosten?).

Pin It on Pinterest