Als onderneming, vennootschap of zelfstandige betaal je de belastingen op je winst van een lopend boekjaar tijdens dat jaar zelf al op voorhand of 'vooraf'.

Dit heet 'voorafbetalen'.


De eerste drie boekjaren zal je niet 'gestraft' worden omdat je hebt gewacht tot je aanslagbiljet waarop staat hoeveel belastingen je moet betalen, maar vanaf het vierde boekjaar gaat de fiscus strenger toetreden en zal je dus meer belastingen moeten betalen omdat je niet tijdens het boekjaar zelf al de belastingen hebt betaald.


Hoe zit het nu bij vennootschappen?

Er zijn 4 voorafbetalingsmomenten :

  • 10/4
  • 10/7
  • 10/10
  • 20/12

Om vermeerdering te vermijden dien je van de geraamde belasting op jaarbasis bij het eerste voorafbetalingsmoment van 10/4 reeds 75% van de belastingen op jaarbasis vooraf te betalen.

Je ontvangt daar dan gelukkig wel een beloning (= belastingvoordeel van ten belope van 9%).

Doe je die voorafbetaling op 10/4 nog niet, zijn er uiteraard nog momenten om de belasting tijdens het lopende jaar te storten, maar dan veranderen er wel twee zaken:

  • het percentage van de belastingen op jaarbasis dat je moet volstorten is hoger dan 75%.
  • het belastingvoordeel dat je krijgt omdat je voorafbetaalt is lager

In onderstaande tabel even een overzicht.
Voorafbetaling

Belasting-voordeel

Voorafbetaling

10/4

9%

75%

10/7

7.5%

90%

10/10

6%

112,5%

20/12

4.5%

150%

We bekijken samen met jou in de loop van de maand maart welke voorafbetaling ideaal is om als eerste voorafbetaling alvast te doen.


De fiscus stuurt je wellicht een uitnodiging. Bezorg deze zeker ook via jouw Yuki administratie zodat je altijd het juiste rekeningnummer en gestructureerde mededeling bij de hand hebt.

Je kan eventueel een voorafbetalingskrediet bij de bank aangaan om de financiƫle last te spreiden over 12 maand.Pin It on Pinterest