Liselotte Carnel werkt sinds september 2017 als freelance copywriter. Met Viva Lingua zet ze haar eerste stappen in de ondernemerswereld. In vijf blogs beschrijft ze haar eerste jaar als zelfstandige. Vandaag deel 1: Hoe het allemaal begon.

Hoe het allemaal begon

268 dagen. Zo lang bestaat Viva Lingua intussen. Soms kan ik het nog steeds niet geloven en soms lijkt het alsof ik nooit iets anders gedaan heb.

De sprong

Twee jaar geleden kon ik me echt niet voorstellen dat ik nu als freelancer deze blog zou schrijven. Ik had een mooie job, fijne collega’s en mijn leven op orde. Maar eerlijk? Achteraf gezien zat ik op een comfortabele en warme trein, maar was ik vergeten om aan mijn halte af te stappen.

Tot ik na een klein ongeval een paar weken moest thuisblijven. De onverwachte rust en vooral de tegenzin waarmee ik terug aan het werk ging, zetten me aan het denken. Droomde ik niet al lang van een leven als freelance copywriter? Hoelang zou ik nog wachten om de stap te zetten? Durfde ik…? Maar zou het niet…? En wat als…?

Ik kon gelukkig rekenen op de steun van familie en vrienden en begon beetje bij beetje mijn droom te concretiseren. Een avondje inkomsten berekenen en uitgaven schrappen gaf me financieel vertrouwen. Een gesprek met twee ervaren freelancers nam heel wat andere twijfels weg. Het was wikken en wegen, maar uiteindelijk wist ik het: ik zou de sprong wagen.

 

De voorbereiding

Ik besefte dat ik niet als een kip zonder kop aan mijn nieuwe carrière kon beginnen. Via Google vond ik wel duizend startersgidsen; alleen bevatten die zoveel info dat ik door het bos de bomen niet meer zag. Een Unizo-infosessie voor starters bracht redding: op een paar uurtjes tijd kreeg ik alle uitleg die ik nodig had.

Vanaf toen ging het vrij snel: het ondernemingsloket loodste me door heel wat administratie heen. Ik koos een naam, kocht de domeinnaam, bouwde een website en lanceerde een Facebook-pagina. Trots koos ik een logo en liet ik business cards drukken.

Begin september 2017 was ik er uiteindelijk helemaal klaar voor, nu de rest van de wereld nog…

Denk je ook aan een leven als ondernemer? Enkele tips!

 • Maak je droom concreet.
  Neem op voorhand de tijd om goed na te denken. Je wil van je talent/hobby je beroep maken? Leuk, maar kan je er ook iets mee verdienen? Wat zal de impact zijn op je (gezins-)leven? Hoe zal een dag in je nieuwe leven eruitzien? Spreek met andere ondernemers en toets je droom aan hun werkelijkheid.
 • Informeer je goed, maar loop niet verloren.
  Het internet bulkt van de info voor starters, maar toch vind je niet altijd de info die van toepassing is op jouw situatie. Maak gebruik van de gratis infosessies die georganiseerd worden, ze helpen je goed op pad. Beperk je tot één of twee sessies, zeven opstartprogramma’s volgen is te veel van het goede.
 • Kies, en kijk niet om (of toch niet meteen).
  Het is met ondernemingsloketten, mutualiteiten en websitebouwers zoals met schoenen – er is gewoon te veel keuze. Keuzestress kan voor een beginnende ondernemer verlammend werken. De ervaring leerde me echter dat al deze diensten ongeveer dezelfde service bieden aan starters. Laat je opstart hierdoor niet vertragen, je kan nadien nog overstappen.
  Uitzondering op deze tip: je boekhouder! Praat met verschillende boekhouders tot je een klik voelt, je zal het je niet beklagen.
 • Let’s talk about money!
  Het zit niet in onze Vlaamse volksaard, maar durf over geld te praten. Niet enkel met je partner of je bank, maar ook met je boekhouder, je vrienden en je concullega’s. Hoeveel moet je verdienen voor je gezin en jezelf? Hoe bepaal je je prijzen? Waarin moet je investeren als starter, welke uitgaven kunnen best wel wachten?

Volgende keer: “OK, wat nu?” - over klanten vinden en je eerste projecten uitvoeren.

Benieuwd hoe ik Viva Lingua uitbouwde?

Neem een kijkje op mijn website.

Pin It on Pinterest