Je kocht 5 jaar geleden een mooie break zodat je makkelijk al je benodigdheden kon vervoeren wanneer je bij klanten aan het werk gaat.

Deze wagen bracht je van de kust naar de Ardennen en na vele kilometers heb je besloten om de wagen te vervangen door een nieuw exemplaar.

Je kocht de wagen destijds op factuur met vermelding van jouw BTW nummer. Op die manier kon je een deel van de BTW terugvragen en had je ook een geldig bewijs voor de boekhouding.

Hoe moet of mag je deze verkoop nu regelen?

Je hoeft allereerst niet persé aan een een andere zelfstandige te verkopen. Je mag de wagen dus ook gewoon op de particuliere markt verkopen.

Je bent wel verplicht om voor de verkoop een factuur op te maken met 21% BTW. Dus zorg er zeker voor dat je dit ook heel duidelijk vermeld in je advertentie.

Stel dat je graag nog 8.000,00 euro van de wagen wil krijgen.

Heb je destijds de wagen bij een garage gekocht met 21% BTW en heb je zelf 50% van de BTW kunnen terugvragen, dan kan je van een bijzondere regeling genieten.

Je mag dan op de helft van 8.000,00 , namelijk 4.000,00 21% BTW aanrekenen en op de andere helft hoef je dit niet te doen.

Je moet dan wel een vermelding op je factuur doen : "Bijzondere maatstaf BTW , toepassing circulaire nr. 36/2015 van 21/09/15"

Heb je destijds de wagen aangekocht zonder BTW (we spreken dan van onder de margeregeling of bij een particulier) , dan heb je geen BTW kunnen terugvragen op deze aankoop.

In dit geval moet je 21% over 8.000,00 euro aanrekenen.

De BTW die je aanrekent moet je integraal doorstorten aan de BTW-administratie, dus hou hier rekening mee als je je verkoopprijs publiek maakt.


Ken je iemand die deze informatie kan gebruiken?

Schroom dan niet om dit bericht te delen.

Groetjes,

Cindy van BoekhouderOnline

Pin It on Pinterest