Oost-Vlaamse ondernemers kregen gisteren en mooie enveloppe in de bus van de Provincie Oost-Vlaanderen met betrekking tot hun aangifte provinciebelasting.


Wat is nu die APB of provinciebelasting?


Elke belastingplichtige (zelfstandige of vennootschap) is provinciebelasting verschuldigd afzonderlijk per vestiging die door hem/haar wordt gebruikt of tot gebruik wordt voorbehouden en op het grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen is gelegen.

De situatie om te beoordelen of je al dan niet een vestiging in Oost-Vlaanderen hebt, wordt bekeken op 1 januari van het jaar waarin de belasting wordt geïnd.

Ben je dus gestart in de loop van 2017 , dan zal je in 2018 voor het eerst provinciebelasting moeten betalen en heb je dus nu voor het eerst een aangifteformulier in je bus gekregen.

De belasting is te betalen per vestiging: een vestiging is een fysieke plaats waar je je activiteit uitoefent. Dit kan bijvoorbeeld je woonplaats zijn als je als onderneming daar geregistreerd staat of een winkel als je een fysieke verkoopplaats hebt.

Het is dus mogelijk dat je meerdere malen de aangifte hebt toegestuurd gekregen als je meer dan één vestiging hebt. 

BoekhouderOnline


Wat moet je doen?

Je krijgt een aangifteformulier toegestuurd waarop je het aantal vierkante meters moet gaan invullen die er van de vestiging gebruikt worden voor het beroep.

Je kan dit formulier per post of online indienen.


Als je de aangifte hebt ingediend, moet je het daaropvolgende jaar enkel aangifte doen indien er iets gewijzigd is tegenover het voorgaande jaar (adres, aantal vierkante meters ,activiteit,... ) 


Op basis van de oppervlakte betaal je dan een belasting. 
De minimumbelasting bedraagt 130,10 euro per vestiging tot 500m2 . Daarboven komt er een bedrag bovenop als je beroepsmatige oppervlakte hoger is. (tarieven 2018 - Oost-Vlaanderen).

Per provincie verschilt het aangifteformulier en de minimumbijdrage.

Twijfel je of je het formulier correct hebt ingevuld? Stem eerst even af met je boekhouder.


Ken je iemand die baat heeft bij dit artikel? Schroom dan niet om het te delen.

Volg je ons al op Facebook? Daar verschijnen regelmatig handige tips & tricks als deze. 


Keep up the good vibes!

Cindy van BoekhouderOnlinePin It on Pinterest