Wat is een kasboek?

In de eenvoudige of enkelvoudige boekhouding van een eenmanszaak is een kasdagboek een van de verplichte dagboeken die volgens de boekhoudwetgeving moet worden bijgehouden.

Wat is nu zo een kasdagboek?

 

In dit dagboek moeten alle bewegingen in en uit de kassa van de onderneming worden genoteerd.

Het is best om je echt in te beelden dat je met een fysieke kassa werkt.

 

Elke keer als de kassa open moet gaan, is dit om ofwel er geld in te stoppen (GELD IN) of om er geld uit te halen (GELD UIT).

Wat kan er nu precies IN en UIT de kassa gaan?

 

INUIT
Munten en biljetten die je in de kassa stopt om wisselgeld te hebben. Dit geld heb je eerst van je zakelijke rekening afgehaald.Munten en biljetten die je naar de bank gaan brengen (omdat er bijvoorbeeld al een aardig bedrag in de kassa zit).
Cash betaling van een klant waarvoor je geen factuur moet makenCash betaling van een factuur van een leverancier.
Cash betaling van een klant waarvoor je een factuur hebt opgemaakt.Cash betaling van onkosten waarvan je geen factuur hebt, zoals restaurantbonnetje of parkingtickets
Aanzuivering van geld in de kassa door de ondernemer van zijn/haar privé geld.Cash geld dat je als ondernemer uit de kassa neemt om privé te gebruiken.

 

 

Elk van deze bewegingen, moet op dagelijkse basis en per verrichting in het kasdagboek worden genoteerd.Ken je iemand die iets aan deze informatie heeft?

Schroom dan niet om het artikel te delen.


Groetjes,

Cindy van BoekhouderOnline

 

Pin It on Pinterest