Mijn boekentip heeft deze keer een beetje inleiding nodig.

Ik moet toegeven, ik ben altijd al een beetje getriggerd geweest door vernieuwing, 
Lang voor het ontstaan van Facebook, was ik actief op één of ander interessant forum, chatte ik via MSN , en had ik een profiel op Netlog, zoals velen van mijn leeftijdsgenoten zich wel nog zullen kunnen herinneren.

Een profiel op Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, .... dat hoorde er logischerwijze dan ook gewoon bij.
Steeds meer en meer begon ik het echter op mijn heupen te krijgen van de 'ruis' die de sociale media met zich meebrengt.

Gesprekken waarin iemand vraagt 'of ik dat ook gezien heb op Facebook' of de momenten waarop ik doelloos scroll over de tijdlijn in de wachtkamer van de dokter, alsof Facebook dan het enige reddingsmiddel is voor een 'dood' moment.

Ik deed een paar jaar geleden ook al even heel kort een Facebook - quit , maar met de opstart van BoekhouderOnline leek sociale media plots onmisbaar en moest ik wel terug actief zijn. 

Tijd tikt verder, 'vrienden'-kring wordt online groter, ruis wordt luider....

Ik las me al in in enkele boeken die een detox aanraden, zoals op vakantie (Start To Digital Detox van Christine Wittoeck is hierbij echt een aanrader) maar het kwam er nooit echt van om voor langere tijd niet snel even in die FacebookGroep te gaan snuisteren of iemands Instagram profiel te bekijken.

Tot gisteren Treesje Vanhaeren een filmpje deelde van Carl Newport in de TEDx : Quit Social Media. Ik bekeek het filmpje wel 3 keer en hoe meer ik luisterde naar de woorden van deze professor uit Georgetown, hoe meer ik besefte dat hij echt wel gelijk heeft.
Ik heb geen social media nodig als privé persoon en ik hoef me er zeker niet verplicht toe te voelen omdat ik een bedrijf heb.

Neem echt even de tijd om te luisteren naar Carl Newport. Ik nam dan ook gisteren de drastische beslissing en deactiveerde mijn accounts. Ik maakte een nieuw FB profiel aan zodat ik de FB pagina's van mijn bedrijf en die van mijn echtgenoot nog kan beheren in een business account van Facebook.

Pfjiew....best spannend..... (Thanks Treesje! )


Waarom ik zo geloof ik wat Dr. Carl Newport vertelt? 

Ik las intussen ook zijn boek, Diep Werk.


Het boek gaat over geconcentreerd werken zonder afleiding, een vaardigheid die we stillaan kwijtgeraken net door de honderd en één afleidingen die er zijn. 
Op de cover wordt eigenlijk perfect omschreven waarover dit boek gaat, dus ik deel graag even deze cover met jou:

 

Diep Werk Cover

Ik geloof eigenlijk sterk in deze gedachtengang. 
Als kenniswerker zit ik best wel enkele uren per dag achter een scherm. Ik kan geen jaarrekeningen opmaken , BTW-aangifte opstellen of cijfers bespreken in het bos, op de fiets, of op het strand. Ik werk dus echt vaak scherm gebonden en ik wil die tijd dan ook optimaal en full focused doorbrengen. Wanneer er tussendoor afleidingen komen die enkele minuten opeisen van mijn tijd en nergens toe bijdragen, wil ik die afleidingen weg. Ik spendeer dan deze tijd liever aan een knuffel of speel momentje met de honden, even mijn ogen sluiten voor een powernap of een praatje met mijn dierbaren.


Je zal me dus persoonlijk niet langer op social media kunnen terugvinden. De FB pagina van BoekhouderOnline blijft gewoon bestaan. Daarop deel ik nog heel graag artikels als dit zodat jij ze alvast tijdens je scrollen op je tijdlijn tegenkomt. Ken je iemand die gebaat is met deze informatie?

Schroom dan niet om deze informatie te delen.

Pin It on Pinterest