Steeds meer en meer krijg ik de vraag van startende zelfstandigen of ze nu in hoofd- of in bijberoep moeten starten ?
Sinds de komst van een aantal 'neven' statuten zoals het springplankstatuut zien ze door het bos de bomen niet meer.

En terecht ! Net door die verschillende zijwegen die mogelijk zijn , is de keuze om in hoofdberoep of in bijberoep te starten , niet meer terug te brengen tot het kijken of je voldoende uren als werknemer aan het werk bent.

Een sociaal verzekeringsfonds is nog altijd dé partner bij uitstek om te kijken welk statuut in aanmerking kan komen. Mijn eerste advies is dan ook altijd om met die partij eens samen te zitten.

Maar dan... los van het statuut dat je kàn aannemen, is het ook belangrijk wat je financieel rond kan krijgen.

Hiermee bedoel ik concreet, het is niet omdat er een statuut is geschapen voor mensen met een werkloosheidsuitkering om op te starten als zelfstandige (weliswaar onder een groot aantal voorwaarden), dat dit statuut voor jou ook ideaal is.

Een blik werpen op de financiële draagkracht van deze startende zelfstandige is dan ook waar ik bij help. Je kan pas bewust kiezen voor bijberoep of hoofdberoep als je ook goed voor ogen hebt hoeveel geld er binnen moet komen om zowel zakelijk als privé (je persoonlijke benodigde inkomen) al de uitgaven te kunnen betalen.

Een keuze voor hoofdberoep is voor starters vaak een sprong in het diepe omdat ze een heilige schrik hebben van 'die hoge sociale bijdragen'. Je bent inderdaad al meteen verplicht om een minimum bijdrage van zo'n 700 euro per kwartaal te gaan betalen, maar het gaat hier dan ook om je hoofdinkomen.

Als je met de ambitie zit om 5000 euro winst te maken op jaarbasis, dan kan je niet echt van een hoofdinkomen spreken, tenzij je kan rekenen op een spaarboek of een partner die mee ondersteunt in het privé inkomen.

Elke situatie is dus heel anders en vraagt echt een overdachte beslissing. Laat je dus goed omringen én ga aan het rekenen.

Ik help je alvast op weg met dit geweldig rekenblad om je persoonlijke benodigde inkomen te bepalen.


Pin It on Pinterest